Африканська дієта

На основі досліджень про раціоні жителів Африканських країн таких як Малі, Чад, Уганда і Гамбія, європейськими дієтологами була розроблена дивовижна африканська дієта для схуднення, яка згодом набула широкої популярності серед західних красунь і до сих пір користується популярністю.

Екзотичні продукти, такі як листя баобаба, які в наших країнах не зустрічаються, в складі цієї дієти фахівці замінили тим, що можливо знайти на прилавках наших магазинів.

Основні принципи африканської дієти для схуднення

М'ясо в поєднанні зі спеціями, але не м'ясо їдять з соусом, а соус з м'ясом. Нежирні види м'яса додають в різні соуси як приправу, в малих кількостях, лише для смаку. Це обумовлено тим, що м'ясо африканцям не по кишені. Яйця вживаються тільки в складі блюд, ніяких яєчні і омлетів.

Класична друга страва для такої дієти - це сир або риба. Вживання звичних нам котлет і сосисок зовсім не прийнятно. Такий підхід до харчування дозволить значно скоротити присутність холестерину в крові, винуватця багатьох захворювань і зайвої ваги.

Тим, хто вибере для себе цю систему харчування, фахівці на жаль не гарантують швидкого схуднення. Однак, дієтологи обіцяють, поступову нормалізацію обміну речовин і підвищення імунітету, а найголовніше - поступове, але стабільне зниження ваги.

Арахіс - земляний горіх і корисні ласощі

Вживання смаженої арахісу без солі невід'ємна частина кожної трапези жителів Чаду і Малі. Адже саме в цьому виді він найбільш корисний, так як в процесі смаження виробляються речовини, що захищають клітини серцево-судинної системи.

Однак, послідовники «африканської дієти» не гребують і інших видів його вживання. Наприклад, додають арахісове масло або молочко в каші, готують різні арахісові соуси. Вітамін В1, Е, В2, захищає від гастриту і підтримує при перевтомі - ось такі корисні властивості арахісу. Але найбільш важливим є те, що він збільшує тривалість життя.

Звичну сіль в цій дієті замінює кокосова стружка. В Африці вживають дуже мало солі, проте, вся їжа місцевих жителів, щедро присмачена приправами. Деякі з них для нас є дивиною. Десерти щедро приправляють зеленню, а в соуси і основні страви додають кокосову стружку.

Зелений салат

У обідах і вечерях африканців основну частину складають овочі (на сніданок зазвичай вживають коржі або каші). Зелена квасоля, різні види капусти, баклажани - повинні складати «левову частку» раціону.

Овочі не вживають в салатах, в них йде виключно зелена частина рослин: листя Мангольд і ріпи, шпинат, петрушка і кріп. Такий варіант зеленого салату також подають на традиційних обідах і вечерях, він сприяє збереженню здоров'я печінки і нирок.
 

«Радощі» на вихідні

Побалувати себе і поїсти солодощів, і в тому числі мучного (прісні коржі не беруться до уваги), послідовники африканської дієти для схуднення дозволяють собі лише один раз в тиждень - під час недільної вечері. У багатьох країнах Африки у жителів банально не вистачає засобів, для того щоб балуватися «смакотою» частіше. Але в результаті це рятує їх від ожиріння і безлічі хвороб.

Побічна дія

Незважаючи на те, що Африканська дієта, безсумнівно, має ряд переваг перед іншими дієтичними системами, вона протипоказана людям, що страждають розладами травної системи, особливо це стосується захворювань шлунка і печінки.

Також не варто дотримуватися цієї дієти годуючим матерям, так як арахіс, який входить до меню є досить сильним алергеном, здатний викликати діатез у новонародженого. Що стосується бобових, то вони сприяють затримці стулу у дитини і появи газиків, навіть якщо присутні виключно в маминому меню.

Зразкове меню африканської дієти для схуднення

Даний раціон розрахований на один день.
Сніданок:
Просяна каша з арахісовим маслом і молоком.
Обід:
Зелений салат. 
Смажений арахіс.
Уха і томатний сік (1 порцію юшки доповнюють 1/2 склянки соку). 
Рис і свіжий помідор. 
На десерт кульки з сухофруктов.Чай з кориці і гібіскуса.
Полудень:
Будь-які сезонні фрукти.
Вечеря:
Сир з кокосовою стружкою і подрібненої морквою. Горохове-картопляне пюре. Холодний чай з додаванням меду.

Традиційні способи приготування їжі, використовувані у африканських народів - це приготування на пару (їжа загортається в листя); обсмажування на маслі - на відкритому вогні, або на вугіллі.