Антихолестерінова дієта

У той час як власний рівень холестерину крові відомий приблизно 80% американців і європейців, не більше 5% наших співвітчизників хоча б раз в житті вимірювали цей показник. На думку кардіологів, саме холестериновий фактор ризику інфарктів і інсультів грає одну з ключових ролей в високому рівні смертності від даних захворювань.

Дотримання антіхолестерінової дієти сприяє збереженню здоров'я, а іноді, і життя чималої кількості пацієнтів.

Принципи антіхолестеріновой дієти

Людському організму холестерин необхідний. Безліч гормонів, в тому числі і статеві, використовують його в якості одного з основних будівельних матеріалів. Приблизно половина необхідного нам холестерину має ендогенне походження і синтезується в процесі життєдіяльності. Другу половину ми зобов'язані отримати з їжі. Радикальна антихолестеринова дієта, тобто повне виключення з раціону будь-яких продуктів, що містять холестерин, шкідлива і небезпечна. 

Наприклад, жінки, які тривалий час дотримуються такої системи харчування, починають відчувати дефіцит лібідо, відсутність менструального циклу, раннє настання клімаксу та інше. Дотримуючись помірної антіхолестеріновой дієти, слід дотримуватися певног балансу. При низькій рухової активності і, як наслідок, невисокої інтенсивності кровотоку, надлишок в раціоні продуктів харчування з високим вмістом холестерину може призводити до осідання цієї речовини на стінках судин, розростання сполучної тканини і формування атеросклеротичних бляшок. Просвіт судини звужується, а його еластичність зменшується. Судинна стінка стає щільною, а самі судини - вкрай крихкими. Слід зазначити, що даний процес протікає досить повільно, тому, починаючи вже з дитячого віку, не варто в надлишку вживати продукти - джерела холестерину. Після досягнення ж сорокарічного віку зважена антихолестеринова дієта, покликана нормалізувати обмін речовин в організмі, має стати звичною нормою харчування рядового міського жителя.

Необхідно знати, що холестерин за своєю природою неоднорідний. Прийнято розрізняти кілька його фракцій, а саме, ліпопротеїди високої і низької щільності. Ліпопротеїди низької щільності - так званий «поганий» холестерин - формують судинні бляшки, тоді як ліпопротеїди високої щільності - холестерин «хороший» - виводять «поганий» холестерин з клітин людського організму. При відсутності будь-яких скарг, контролювати рівень холестерину слід один раз в п'ять років, починаючи з двадцятирічного віку.

При виявленні відхилень від норми лікар не відразу призначить прийом лікарських препаратів. У переважній більшості випадків нормалізувати рівень холестерину в крові намагаються призначенням антіхолестеріновой дієти.

Меню антіхолестеріновой дієти

Існують певні загальні принципи організації харчування в рамках меню антіхолестеріновой дієти. Наприклад, курку слід готувати без шкіри, так як знімати шкіру після приготування страви пізно - холестерин вже перейшов в м'ясо птиці. Вживання алкоголю також робить істотний вплив на рівень холестерину в крові. У перерахунку на чистий алкоголь 20 г спирту в день сприяють зниженню рівня ліпопротеїдів низької щільності, тоді як 100 г веде до збільшення цього показника.

Такі продукти, як часник, яблука, грейпфрути, кольорова капуста і бобові виводять з організму «поганий» холестерин. Також виражену антихолестеринову дію має ейкозапентаєнова кислота, в достатній кількості міститься в морській рибі. Дивно, але антихолестеринову дію має і арахідонової кислоти, виявлеі в свинячому салі (зрозуміло, доза вживання даного продукту при цьому мінімальна).

Для нормалізації рівня холестерину антихолестеринова дієта мінімізує вживання тваринних жирів - баранячого, свинячого, яловичого, а також вершкового масла, замінюючи їх цінними рослинними, в обов'язковому порядку нерафінованими маслами - оливковою, лляною та іншими. Вміщені в них поліненасичені жирні кислоти сприяють розпаду холестерину до жовчних кислот, які, в свою чергу, виводяться разом з жовчю за рахунок жовчогінної дії тих же масел. Також вони підсилюють перистальтику кишечника, видаляючи тим самим надлишки холестерину з каловими масами.

Під дією жирних кислот рослинних олій холестерин утворює розчинні форми, за рахунок чого підвищується еластичність кровоносних судин. Також вони сприяють синтезу холіну та збільшення його ліпотропної дії, в результаті чого знижується в'язкість крові. В рамках антіхолестерінової дієти мінімізується споживання швидко засвоюваних вуглеводів - цукру, страв з борошна вищого сорту і т.п., так як в процесі травлення вони легко перетворюються в холестерин. Їх замінюють складними вуглеводами - крупами, виробами з борошна з висівками. Також включають в раціон велику кількість фруктів і овочів, багатих неперетравлюваними грубими волокнами і пектинами.

Розробники даної дієти рекомендують дотримуватися таких правил:

В першу чергу для приготування їжі можна використовувати тільки нежирні сорти м'яса. Про м'ясні напівфабрикати - ковбаси, сосиски, сардельки та т. п. варто забути. Виключено і вершкове масло. У рідкісних випадках, замість нього можна використовувати масло оливи.

Які продукти допомагають впоратися з підвищеним холестерином в крові?

+ будь-які ягоди і фрукти, які набувають консистенцію желе після варіння; 
+ можна вживати сочевицю, горох і боби; 
+ можна ласувати знежиреними молочними продуктами; 
+ з'їдати не більше двох-трьох варених яєць на тиждень; 
+ до вживання дозволені ті готові продукти, в яких не міститься кокосове або вершкове масла; 
+ риба повинна бути в харчовому раціоні щодня.

Які продукти заборонено вживати під час дієти?

- низкохолестерінова дієта не передбачає прийом жирного сиру, жирного молока, жовтка і маргарину. 
- іноді можна з'їсти нежирний йогурт; 
- не можна їсти прісноводну рибу, сало, жирні сорти м'яса, такі як м'ясо качки і гуски. Час від часу можна приготувати нежирне м'ясо у фользі або морепродукти; 
- виключаються заварні з пакета супи, каші і т. п. 
- не можна смажити картоплю і готувати напівфабрикати; 
- всі солодощі і випічка на час дієти прибираються, іноді можна побалувати себе гірким шоколадом, желе і мусом.

У таблиці антіхолетсеріновой дієти важливим забороною являє алкоголь. І якщо помірне його вживання (келих вина або 20 мл горілки в день) допомагають чистити судини від холестеринових бляшок низької щільності, то перевищення цієї норми, навпаки, сприяє зростанню ліпопротеїдів. Клінічно доведено: при строгому дотриманні меню протихолестеринові дієти, рівень «поганого» холестерину знижується на 10-20%. А поєднуючи методику з посильними, але регулярними фізичними вправами, її ефективність можна істотно підвищити.

Що стосується меню антіхолестерінової дієти на тиждень, то в ній представлено кілька варіацій меню, які можна вибрати відповідно до своїх уподобань. Всі запропоновані ідеї покликані зробити дієту максимально ефективною і привести до позитивного результату.

Меню на сніданок і полуденок:
1. Нежирне молоко в кількості 1 ст., чашечка чаю або кави без кофеїну. Можна приготувати мате з молоком. Дві грінки грубого помелу з'їсти зі шматочком сиру нежирного сорту або легким мармеладом. 
2. Випити склянку фруктового соку або з'їсти який-небудь один фрукт. Додатково можна поласувати знежиреним йогуртом. Чашечка кави без кофеїну. 
3. Порція йогурту з додаванням зернових культур.

Меню на обід:
1. Овочевий суп. Приготувати шматок пісної телятини і нарізати салат з улюблених овочів. 
2. Картопляне пюре. Шматок риби, запечений на грилі з гарбузом та морквою. 
3. Відварити сочевицю з морквою і перцем. Приготувати курчати з томатом і перцем. Поласувати нежирним йогуртом. 
4. Суп з овочів, риба, запечена на грилі. 
5. Баклажани по будь-якого вподобаного рецептом і рибу на грилі.
6. Відварити пасту і заправити томатним соусом. Нежирне філе індика приготувати на грилі зі шпинатом і томатами. 
7. Приготувати салат з болгарського перцю, помідорів і цибулі. Запекти на грилі шматок риби. 
8. Зварити суп з овочів. Запекти в духовці відбивну по-міланськи з нежирного сорту м'яса. Можна обсмажити з додаванням невеликої кількості оливкової олії. На закінчення з'їсти порцію нежирного йогурту.

Меню на вечерю:
1. Один томат нафарширувати тунцем і приготувати у власному соку. На десерт приготувати суфле з гарбуза. Для цього потрібно змішати м'якоть гарбуза з яєчними білками і запекти в духовці. 
2. Зварити шпинат, приготувати рибу і овочевий салат. 
3. Зварити овочевий суп і приготувати курча і пюре з картоплі. 
4. Поласувати спаржею і коричневим рисом з морепродуктами. 
5. Приготувати торт з буряка білого сорту і відварити рибу з цибулею. 
6. Відварити стручкову квасолю з картоплею. З'їсти невелику тарілку макаронів або два шматочки піци з сиром. Випити чашку чаю. 
7. Відварити кукурудзу, запекти курча і приготувати овочевий салат. 
8. Відварити або ошпарити спаржу. Приготувати рибу за смаком.

Необхідно пам'ятати, що під час дієти потрібно пити більше рідини, не менше 2 л. в день. У разі виникнення запорів можна скористатися перевіреним засобом - випити натщесерце 1 ст. л. олії. Не варто пересолювати продукти, краще недосолити. Така антихолестеринова дієта на тиждень може і не принести істотного результату, якщо рівень холестерину був занадто високим. Варто проконсультуватися з лікарем, щоб він призначив більш довгострокове дієтичне харчування.

Сокова програма антіхолестерінової дієти

Дієта від холестерину в крові може супроводжувати спеціальною соковою програмою. Ось її меню на п'ять днів:
Потрібно випити морквяний сік в кількості 130 мл і сік, отриманий з кореня селери в кількості 75 мл. 
Морквяний сік в кількості 100 мл, буряковий сік у кількості 70 мл і огірковий сік в кількості 70 мл. Що стосується бурякового соку, то йому потрібно дати час настоятися, приблизно 2 ч. 
Морквяний сік в кількості 130 мл, яблучний сік в кількості 70 мл і сік, отриманий з кореня селери в кількості 70 мл. 
Капустяний сік в кількості 50 мл і морквяний в кількості 130 мл. 
Грейпфрутовий сік в кількості 130 мл і апельсиновий сік в тій же кількості.

Соки обов'язково повинні бути свіжими і пити їх рекомендується через 1-2 години після прийому їжі. Якщо говорити про рецепти антихолестерінової дієти, то їх існує велика кількість, головне правило - вживати тільки дозволені продукти, ті, які сприяють очищенню судин від «поганого» холестерину. Антихолестеринова дієта на тиждень може бути з успіхом замінена на триденну систему, яка допомагає знизити рівень холестерину.

Меню триденної дієти:
На сніданок приготувати вівсянку на воді в кількості 100 м. З'їсти два яблука.
Пообідати відварною куркою в кількості 100 г, шматочком висівкового хліба, овочевим салатом, одним мандарином.
Повечеряти знежиреним йогуртом, овочевим бульйоном, салатом і тостом.

Поснідати відвареною квасолею в кількості 100 г і тостом. 
Пообідати яйцем всмятку, шматочком хліба, пастою в кількості 200 г, заправлений томатним соусом. 
Повечеряти відварним минтаєм в кількості 100 г, вареною картоплею (2 шт.) і овочевим салатом.

Поснідати склянкою молока з ложечкою меду і одним тостом.
Пообідати відвареною картоплею в кількості 200г, квасолею в кількості 100 г, овочевим салатом і однієї грушею.
Повечеряти відвареною курятиною в кількості 75 г і такою ж кількістю картоплі, овочевим салатом і шматочком дині.

Така дієта не забороняє вживання знежирених десертів - зефіру, пастили, карамелі. Один раз за всю дієту не забороняється випити фужер сухого вина, мартіні, розведений соком або світле пиво.

Корисні і смачні рецепти 

Антихолестеринова дієта гарна тим, що не вимагає суворої компонування меню. Керуючись рекомендаціями лікарів і списком дозволених продуктів, можна створювати корисні і притому дуже смачні і навіть незвичайні і вишукані страви. Нижче для прикладу наведемо кілька вдалих рецептів.

Фарширований перець
Для приготування однієї порції візьміть червоний болгарський перець і розріжте його навпіл. Вийміть серцевину і очистіть порожнини від насіння. Приготуйте начинку з звареного рису і фаршу, накрученого з курячого філе. Додайте трохи солі, прованських трав. Перемішайте начинку і нафаршіруйте половинки перцю. Приберіть в духовку і готуйте приблизно 35-40 хвилин. Приблизно за 15 хвилин до закінчення процесу дістаньте блюдо, посипте його тертим сиром пармезан і приберіть назад в духову шафу. При подачі прикрасьте блюдо свіжою зеленню.

Вінегрет
Буряк - ідеальний продукт для протихолестеринові дієти. В даному рецепті все досить традиційно. Нарізаємо кубиками варені овочі - морква, картопля, буряк, а також будь-якої свіжої зелені (кропу, цибулі, петрушки або селери). В якості корисного доповнення в блюдо додаємо білокачанну капусту, нашатковану тонкими смужками. Перемішайте компоненти, трохи посоліть вінегрет і заправте рослинним маслом. Для зимового варіанту можна використовувати в якості компонента капусту квашену.

Овочеве рагу
Ідеальний гарнір для м'ясних і рибних страв, які дозволено вживати в рамках антихолестерінової дієти. Якщо ви зустрічаєте на соняшниковій олії напис «не містить холестерину», це не більше ніж рекламний прийом. Продукти рослинного походження, за своєю суттю, взагалі не можуть мати в складі холестерину. Так що нічого страшного в тому, що це блюдо ви будете готувати з додаванням олії. У глибоку сковороду з товстими стінками налийте трохи олії і починайте викладати порізані кубиками овочі (в тому порядку, який вказаний): помідори, морква, ріпчаста цибуля, болгарський перець, баклажани. Ретельно перемішуємо, накриваємо кришкою і тушкуємо до готовності. У самому кінці додаємо свіжу зелень і порубаний часник. Через 7 хвилин сковороду можна знімати з вогню. Блюдо смачно і в гарячому, і в холодному вигляді.