Дієта американського астронавта Лео Бокерія

Дієта американських астронавтів - методика схуднення, заснована на різкому обмеженні вживання вуглеводів. Спочатку вона була розрахована на вузьке коло людей (на астронавтів, військових), але з часом вона проникла в маси і завоювала високу популярність. Знаменитий кардіохірург Лео Бокерія харчується так вже давно і дуже рекомендує цю дієту.

Основні моменти дієти Лео Бокерія

Даний план харчування досить ефективний - тижневе дотримання дієти американських астронавтів дозволяє схуднути на 3-5.5 кг. Різко обмежується частка продуктів, що містять вуглеводи. До цієї категорії відносяться солодкі, борошняні, картопляні блюда, хліб, рис, фрукти, кондитерські вироби. В основі раціону знаходиться широкий асортимент білкової їжі: м'ясо, риба, птиця. Доповнюють меню молочні продукти і некрохмалисті овочі.

Продукти розподіляються по «вартості», тобто за змістом вуглеводів (вимір відбувається в умовних одиницях, де 1 у.о. = 1 г вуглеводів). Нульова «вартість» знімає обмеження за розміром порцій - їсти такі продукти можна аж до насичення (але переїдати не варто).

Оскільки при такому розподілі продуктів на перший план виходять протеїни, великий ризик розвитку запорів. Уникнути подібної проблеми допомагають проносні трав'яні чаї. Схуднення відбувається за рахунок того, що організм на тривалий період часу позбавляється основного палива - вуглеводів. У зв'язку з цим для підживлення починають використовуватися запаси жирової тканини.

Протипоказання дієти Лео Бокерія

Дана методика схуднення протипоказана при наявності хронічних захворювань судин, серця, кишечника, шлунку, нирок. Навіть абсолютно здоровим людям варто обумовити можливість застосування дієти зі своїм лікарем. Не рекомендується дотримуватися дієти під час вагітності та лактації.

Схема схуднення

Для того щоб успішно скидати вагу, необхідно складати раціон з урахуванням «вартості» продуктів. Цей показник безпосередньо залежить від вмісту в продуктах вуглеводів. Для зручності користувачів створено таблиці, що відображають показники основних продуктів харчування. Щоб схуднути, потрібно набирати за день не більше 40 у.о., для підтримки ваги досить 40-60 у.о. Поправитися дозволить рівень в 60 у.о. и більше.

Таблиця цінності продуктів

• Білий хліб (100 г) - 48 у.о. 
• Вівсяна і гречана каша (по 250 г) - 24 у.о. 
• Сірий хліб (100 г) - 40 у.о. 
• Манна каша (150 г) - 40 у.о. 
• Макарони (250 г) - 32 у.о. 
• Рис (250 г) - 44 у.о. 
• Відварене м'ясо, свиняча вирізка, баранина, курка (100 г) - 0 у.о. 
• Сосиски, біфштекс, ковбаси (100 г) - 1 у.о. 
• Яловича печінка (100 г) - 6 у.о. 
• Куряче яйце (1 шт.) - 0.5 у.о. 
• Приготована на пару риба (100 г) - 3 у.о. 
• Варені креветки (100 г) - 0 у.о. 
• Коров'яче молоко (250 мл) - 6 у.о. 
• Кефір, йогурт (250 мл) - 13 у.о. 
• Твердий сир (100 г) - до 2 у.о. 
• Вершкове масло (20 г) - 1 у.о. 
• Сметана (200 г) - 10 у.о. 
• Некислий домашній сир (100 г) - 3 у.о. 
• Різні види грибів (100 г) - 6 у.о. 
• Свіжа капуста (100 г) - 5 у.о. 
• Рослинна олія (20 г) - 0 у.о. 
• Баклажани (100 г) - 3 у.о. 
• Коренеплоди: морква, буряк (100 г) - 5 і 6 у.о. відповідно 
• Болгарський перець (1 шт.) - 9 у.о. 
• Кабачки (100 г) - 4 у.о. 
• Свіжі помідори (1 шт.) - 6 у.о. 
• Ріпчаста цибуля (1 шт.) - 8 у.о. 
• Свіжі огірки (1 шт.) - 5 у.о. 
• Кукурудза (1 качан) - 15 у.о. 
• Відварена картопля (100 г) - 23 у.о. 
• Курячий бульйон (500 мл) - 0 у.о. 
• Збірний овочевий суп (500 мл) - 16 у.о. 
• М'ясна солянка (500 мл) - 22 у.о. 
• Зелені щі (500 мл) - 12 у.о. 
• Яблуко (1 шт.) - 18 у.о. 
• Апельсин (1 шт.) - 17 у.о. 
• Банан (1 шт.) - 21 у.о. 
• Персик (1 шт.) - 9 у.о. 
• Ягідний мікс (1 ст.) - 17 у.о. 
• Насіння соняшнику (2 ст.л.) - 1.5 у.о. 
• Яблучний, виноградний, томатний сік (1 ст.) - по 10 у.о. 
• Вода, несолодкі чай і кава (1 ст.) - по 0 у.е. 
• Міцні спиртні напої (150 мл) - по 1 у.о.

Орієнтовне меню

• Сніданок: сметана (40 г / 2 у.о.), домашній сир (100 г / 3 у.о.), тонкий млинець (1 шт. / 8 у.о.), несолодка натуральна кава (0 у. о.) 
• Другий сніданок: персик (1 шт. / 9 у.о.) 
• Обід: варене куряче м'ясо (200 г / 0 у.о.), зелений борщ (250 мл / 6 у.о.), несолодкий чорний чай (0 у.о.) 
• Вечеря: тушковані овочі (200 г / 10 у.о.), біфштекс (1 шт. / 1 ??у.о.), несолодкий зелений чай (0 у.о.) 
Всього: 39 у.о.

Недоліки дієти

Оскільки дієта американських астронавтів забезпечує швидке згоряння жирової тканини, утворюється велика кількість кетонових тіл - розвиток кетозу призводить до отруєння організму (більш за все страждають печінка, нирки, головний мозок).

Дефіцит харчових волокон (через урізання частки овочів і фруктів) призводить до погіршення роботи травної системи. Крім того, недостатня кількість рослинної їжі провокує розвиток дефіциту вітамінів і мінералів. Оскільки молочні продукти також приносять певну частку у.о., їх норма вживання істотно знижується - це також не кращим чином відображається на здоров'ї (зокрема, на стані кісткової тканини).

Надмірне надходження білка з їжею перевантажує нирки і може привести до утворення каменів. Холестерин, присутній в м'ясі і тваринних жирах, негативно впливає на стан серцево-судинної системи.

Відгуки

Згідно відгуками, дієта американських астронавтів Лео Бокерія не примушує голодувати і стабільно забирає вагу. Головним її недоліком є необхідність проведення розрахунків з урахуванням табличних даних.