Як полюбити здорове харчування

Сьогодні ми всі чудово обізнані щодо того, що таке здорова їжа. Однак часто ми не дотримуємося такого харчування, так як воно здається нам нудним і одноманітним, та й зовсім несмачним. І,звичайно,навіть найкорисніша їжа не буде корисною, якщо споживати її через силу.Як же змінити свої харчові звички і навчитися не просто вживати правильну їжу, але і отримувати від неї задоволення? Чи це можливо? Звичайно, методів багато. І про найбільш ходових з них ми вам зараз і розповімо.

Їжа, як і секс - в радість: 

Наші очі, ніс і вуха починають подавати сигнали мозку ще задовго до початку прийому їжі. Варто нам відчути запах солодкого тістечка або побачити рекламу солодкого лимонаду, клітини нашого мозку починають виробляти "гормон щастя" серотонін. На цьому ж самому ефекті щастя, до речі, заснована дія одного з найпопулярніших при лікуванні депресії медикаментів - Прозака. Якщо дуже хочеться солодкого - вибирайте корисні солодощі: сухофрукти, гіркий шоколад, мед та інші натуральні солодощі. Ні в якому разі не захоплюйтеся сахарозамінниками - вони не безпечні, до того ж підвищують апетит. Солона, гостра їжа сприяє виробленню іншого гормону гарного настрою - окситоцину. Той же самий гормон потрапляє в кров під час пристрасних обіймів і поцілунків. 

Таким чином, солодка кола і солона картопля-фрі з гострим кетчупом дають нам якщо й не відчуття оргазму, то як мінімум комфорту. Більше того - поїдання "фаст фуду" стає ще більш схожим на заборонні статеві зв'язки завдяки його громадському осуду. Багато з нас соромляться робити "це" в громадських місцях, вважаючи за краще поїдати картоплю і гамбургери, ховаючись за непроникними скельцями автомобіля.

Обманіть свої інстинкти:

Так як же нам навчитися правильно і здорово харчуватися, якщо нашим мозком управляють як вроджені, так і придбані рефлекси проти корисної їжі? Психологи і дієтологи в один голос стверджують, що будь-які інстинкти і упередження можна обдурити.

Крок номер один. Потрібно усвідомити, що їжа, яка вам не подобається, при цьому є дуже корисною для вашого організму. "Так, мені ніколи не подобалася ця брюссельська капуста, але я повністю довіряю своєму дієтолога, який вважає, що завдяки щотижневому включенню її в своє меню я зможу знизити рівень цукру або холестерину в крові".

Крок номер два. Проявляйте наполегливість і терпіння до тих пір, поки корисне для вас страва не буде приготовлено саме тим способом, який вам, нарешті, сподобається. Спеції, добавки, час і спосіб приготування, - в хід йдуть будь-які кулінарні хитрощі, які допоможуть вам подолати смакове упередження.

Крок номер три. Дуже важлива обстановка і сервіровка. У хорошій компанії, під хорошу музику і настрій ми дуже часто значно розширюємо свої кулінарні пристрасті. При цьому позитивні спогади про приємне проведення часу в подальшому відіграють роль позитивних стимуляторів. Можливо, нам дійсно варто повчитися у східній культури, яка приділяє велику увагу не тільки смаковими якостями їжі, але і всім емоційним відчуттям задоволення від прийому їжі. І тоді ми дійсно будемо їсти, щоб жити. А не навпаки.